Kendini Tanıtma Yazıları Örnekleri

Kendinizi tanıtmak mı istiyorsunuz? Kendini tanıtma yazıları örnekleri ve mülakat örnekleri yazımızla detayları paylaştık ve yazı örneği de verdik

Kendini Tanıtma Yazıları Örnekleri

İş dünyasında kendini tanıtma ve kendini tanıtma yazıları bir hayli önemlidir çünkü firmalarla yapacağınız ilk temas sonraki süreçlerde sizi o şekilde bilmelerini sağlayacaktır. Örneğin, başlangıçta iyi bir şekilde kendinizi yansıtabilirseniz, ilerleyen süreçlerde ek bir avantaja sahip olursunuz. Böylelikle, küçük çaplı hatalarınız göz ardı edilebilir. Ancak, başlangıçta kendinizi kötü bir şekilde tanıtırsanız, en ufak hata yaptığınızda gözden çıkartılabilir ve birçok konuda reddedilebilirsiniz. Örneğin, ilk birkaç cümlenizde şahsınızı iyi bir şekilde anlatabilirseniz yazınızın devamı okunur. Fakat, hoş olmayan bir şekilde başlayan yazıların 2. paragrafına dahi geçilmez. Siz olsanız kötü bir yazının 2. paragrafını okur muydunuz?

Bu yazımızda kendini tanıtma yazısı örneği ile sizleri bilgilendireceğiz. Bir sonraki yazımızda da İngilizce kendini tanıtma yazıları örnekleri ile İngilizce olarak da kendinizi ifade edebilmenizi sağlayacağız. İlk önce konulara değineceğiz ve yazımızın sonunda da detaylı bir tanıtım örneğine yer vereceğiz. Bu örneğe göre siz de kendi yazınızı hazırlayabilirsiniz.

İş Mülakatında Kendinizi Tanıtın

Detaylara başlamadan önce eğer firma tanıtımları hakkında bir konu arıyorsanız, Firma Tanıtım Yazısı başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Genelikle insanlar kendilerini tanıtma örneklerini iş mülakatları için aramaktadır. Bunun neden ise, üst kısımda belirttiğimiz şekilde eğer kötü bir başlangıç yaparsanız işi kapma ihtimalinizin azalması olacaktır. Hatta şirketler için de bu geçerlidir. Eğer, potansiyel müşterilerinizle iyi bir başlangıç yapamazsanız; o potansiyel müşteriyi, müşteriye çevirebilme ihtimaliniz azalacaktır. Şimdi gelin birlikte bir iş görüşmesinde kendinizi tanıtırken neler yapmanız gerektiğini inceleyelim.

Hangi Okuldan Mezun Oldunuz?

İş verenler ya da İnsan Kaynakları departmanları genellikle sizin hangi liseden mezun olduğunuzla ilgilenmezler. Tabii ki eğer çok meşhur bir liseden mezun olduysanız bu belirtmek de fayda olacaktır. Örneğin; Galatasaray Lisesi, İstanbul Özel Saint – Joseph Fransız Lisesi ya da İstanbul Kabataş Lisesi… Bu okullar haricinde ismi Türkiye’nin dört bir yanında bilinmeyen bir okuldan mezunsanız, hiç bahsini açmamalısınız.

Ancak… Üniversiteniz çok önemlidir. Açık olmak gerekirse bir Boğaziçi Üniversitesi mezunu ile İstinye Üniversitesi (2016 yılında kurulan, 2016-2017 öğretim döneminde ilk öğrencilerini alacak) mezunu arasında uçurum olacaktır. Ya da Sabancı, Koç, İstanbul Teknik, Bilkent, Orta Doğu Teknik Üniversiteleri… Bu nedenle de eğitim hayatınızla ilgili size avantaj sağlayabilecek noktalara değinmelisiniz. Mezun olduğunuz bölüm de elbette çok önemlidir. Ayrıca, iş başvurusu yaptığınız firmanın yer aldığı sektör ile ilgili olarak okulda projeler yaptıysanız bunlardan da kesinlikle bahsetmelisiniz. Çünkü, görüştüğünüz yetkililer sizin sektöre olan ilginizi kolaylıkla görebilirler.

Okul Döneminde Yapılan Stajlar ve Projeler

Yaptığınız stajlar çok önemlidir çünkü sizin tecrübe sahibi olduğunuzu gösterir. Örneğin, ekibimize web yazılım alanında yeni bir arkadaş katılacak ve 4 kişi bize iş başvurusu başvuru yaptı. Bir tanesi elektronik mühendisi ve sektörümüzle ilgili olan hiç bir firmada staj yapmamış ya da okulda bizimle alakalı bir projede yer almamış. İkinci kişi bilgisayar mühendisi ama proje ve staj bilgisi yok. Üçüncü arkadaş bilgisayar mühendisi ve sektörümüzdeki bir firmada staj yapmış. Dördüncü kişi ise herhangi bir bölümden mezun olmuş, staj yapmış ya da yapmamış çok önemli değil ama birçok projesinin çalışır linkini göndermiş. Hatta Github linkini de bize göndermiş. (Github, yazılım projelerinin sergilendiği bir sosyal medya platformu)

Sizce hangi arkadaşın ekibimize katılması daha uygun olurdu? Evet, dördüncü arkadaşın işi kapma ihtimali çok ama çok yüksek olacaktır. İşte projelerin önemi bu denli yüksektir çünkü karşınızdaki kişilerce gerçek bir kanıt olarak görünür. Neden mi? Diğer kişilerin ne yapabileceğini bilemezsiniz ve bir risk almış olursunuz. Ancak, dördüncü kişi bir şeyler yapabiliyor ve daha fazlasını gösterdiğiniz de onları da yapabilecek potansiyele sahip olabilir.

Bu nedenle de kendinizi tanıtırken kesinlikle yapabileceklerinizden somut olarak bahsetmeli ve olabildiğince fazla örnek gösterebilmelisiniz. Bu şart değildir fakat örnekte de görüldüğü üzere sizi diğer rakiplerinizin önüne geçireceği de aşikardır.

İş Tecrübeleriniz Neler?

Daha önce nerelerde çalıştınız? O firmada hangi projelerde yer aldınız? Yaptığınız veya katkı sağladığınız projelerin linklerini paylaşabiliyor musunuz?

Bir üst başlıkta da söylenildiği gibi gerçek tecrübeler ve projeler sizi bir adım öne taşır. Bu nedenle de kesinlikle şunları yapabilirim, bunları yapma ihtimalim var diyerek vaatlerde bulunmak yerine yaptıklarınızdan bahsedin. Yaptıklarınızın çalışır hallerini link olarak sunun. Özellikle dosya olarak göndermekten sakının çünkü karşınızdaki kişiler o dosyaları açıp çalıştırmak yerine direkt olarak çalışır hallerini görmek isteyecektir. En azından biz öyle yapıyoruz ve onlarca mega baytlık dosyaları açıp çalıştırmaktan haz etmiyoruz.

Ayrıca, firmalar için hakkımızda yazısı örneği hakkında da bir yazı hazırlamıştık. Eğer, o konuda bir yazı arıyorsanız hakkımızda makalemize de göz atabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Şimdi de üst kısımda anlattıklarımızı bir örnek ile devam ettirebiliriz.

Örnek Kendini Tanıtma Yazısı

Merhaba, ben Mustafa Çağrı Güven. 20xx yılında Sabancı Üniversitesi‘nin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi‘nden Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 3.xx GPA ortalamasıyla mezun oldum. Üniversite eğitimimde Bilgisayar Bölümü’nün yanı sıra Görsel İletişim Tasarımı alanına da ilgi duyduğum için bu bölümden de birçok ders alarak kariyer hedefimi internet yazılımları ve tasarımları alanına yönelttim.

Planladığım kariyer hedefleri doğrultusunda, 3. sınıfın yaz döneminde CREAMIVE Reklam Ajansı’nda staja başladım. 3 aylık yaz stajı sonrasında hem ajansın benden memnun kalması hem de benim daha fazla tecrübe edinme isteğimden dolayı 4. sınıfın kış döneminde de staja devam ettim ve ilgi duyduğum alanda toplam 6 ay staj yapma fırsatına sahip oldum.

Stajım süresince CREAMIVE Reklam Ajansı’nda birçok bilinen marka için hem yazılım hem de web tasarım konusunda projeler ürettim. Hazırladığım projelerde yaptıklarım şunlar oldu: İdavilla Bungalov Otel ve Champion AVM için web tasarım, İda Natura Otel için web yazılım, Champion AVM için ise e-ticaret yazılımı.

Alt kısım isteğe bağlıdır ve en önemli kısımlardan bir tanesidir. Çünkü eğer bir önceki çalıştığınız kurum için olumsuz bir şeyler söylerseniz ya da hata yaparsanız sizin için sonuçlar pek de olumlu olmayacaktır.

Üniversite’den mezun olduktan sonra Junior Yazılım Geliştirici olarak CREAMIVE Web Tasarım Ajansı’nda 1 yıl çalıştım. Ajans’ta genel olarak HTML ve PHP programlama dillerinde çalışmalar yaptık. Ajansımız front end konusunda uzman olduğu için back end alanında çok fazla çalışma yapmıyordu fakat yazılım geliştirme konusunda kendimi geliştirebilmek adına iş yerimden ayrıldım. Yaklaşık 2 aydır freelance olarak web yazılım hizmetleri vermekteyim.

Mülakat Örnekleri

İşte bu kadar basit. Bunu CV yazısı olarak da kullanabilirsiniz kendini tanıtma yazısı örneği olarak da. Hatta kendinize göre eklemeler veya çıkartmalar yaparak yazıyı özgünleştirmeniz de mümkün olacaktır.

Önemli kısımsa; sektörünüz, okuduğunuz okul ve bölüm hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğidir. Eğer sizinle aynı okuldan ya da aynı bölümden bir kişiyle mülakat yapıyorsanız, okulunuz ve bölümünüz hakkında sohbet etmeniz size avantaj sağlayacaktır. Ya da sektörünüzle alakalı gelişmeleri takip ediyorsanız, bilgilerinizden bahseder ve farklı konular açabilirseniz, karşınızdaki kişiye ne kadar ilgili ve bilgili olduğunuzu gösterme şansına sahip olursunuz.

Mülakatta Firmanın İşlerinden Bahsedin

Bir diğer not, iş başvurusu yaptığınız firmanın yaptığı işleri daha önceden bilmeniz sizi kesinlikle rakiplerinizin önüne geçirecektir. Öyle ki yapılan işleri ve detaylarını bilirseniz, “ABC firması için yaptığınız DEF projesindeki çalışmaları incelemiştim ve benzer bir projede çalışmayı gerçekten çok isterim” diyebilirsiniz. Böylelikle, karşınızdaki kişiye bu işte çalışmak için yeterli bilgiye ya da yeterli motivasyona sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Burada anlattıklarımızla ve örnek yazı ile bundan sonra size sorulacak “Bize kendinizden bahseder misiniz?” sorusuna kolaylıkla yanıt verebilirsiniz.

Eğer, sizin de eklemek istediğiniz ya da sormak istediğiniz kısımlar olursa lütfen yorumlar kısmından iletmekten çekinmeyiniz. Katkılarınızı ve sorularınızı bekleriz.

tarihinde Web Tasarım Dersleri kategorisinde yazdı0 yorum

Sosyal Medyada Paylaşmak İster Misiniz?
Bizi Takip Etmek İster Misiniz?

Her gün sosyal medya, web tasarım, dijital dünya ve SEO konularında yazılar paylaşıyoruz. Siz de bu yazılardan haberdar olmak isterseniz, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ya da e-posta adresinizi girerek günlük haberleri alabilirsiniz.

Fikirlerinizle Bu Yazıya Katkı Sağlayabilirsiniz

Yazımız hakkında aklınıza bir şeyler mi geldi? Yoksa, eklenebilecek kısımlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Lütfen, yorumlarınız sayesinde bu yazıyı geliştirmekten çekinmeyiniz. Alt kısımda yer alan yorum ekleme alanını değerli fikirlerinizi eklemek için kullanabilirsiniz.

Mustafa Çağrı Güven

Mustafa Çağrı Güven

Creamive`in kurucu ortağı, Bilgisayar Mühendisi ve dijital stratejisttir.

İlgili Yazılar
Tasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi GerekenlerTasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi Gerekenler
SaaS Nedir?SaaS Nedir?
HTML Nedir?HTML Nedir?
Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?
Profesyonel Web Tasarım Nedir?Profesyonel Web Tasarım Nedir?
Web Tasarım Firması Nasıl Seçilir?Web Tasarım Firması Nasıl Seçilir?
Yorum Yapalım
Arama Kutusu
Kategoriler
E-Posta Aboneliği

Yazılarımızı takip etmek ister misiniz?

creamive kreatif fikirler web tasarım ajansı