Hosting Nedir?

Hosting nedir host ne demek merak ediyorsanız, web sunucusu, hosting, sunucu fiyatları ve hosting nedir ne işe yarar konularıyla anlattık.

Hosting Nedir?

Hosting, internet sitesi ile paylaşılacak sayfaların, belgelerin, görsellerin ya da dosyaların ziyaretçilerce ulaşılabilecek bir bilgisayarda veya sunucuda barındırılması işlemidir. Sitelerin yayınlanabilmesi için ASP, JS, HTML, PHP uzantılı dosyalara, bu dosyaların da fiziksel olarak bir yerde saklanmasına ihtiyaç vardır. Dokümanları saklayan ve kullanıcıların ziyaretini mümkün kılan bilgisayarlara web server ya da web sunucu nedir. Web sunucularda dosyaların barındırılmasına ve sitelerin yayınlanma durumuna da web hosting denilir. Ülkemizde farklı alternatiflere ve özelliklere sahip birçok hosting firması bulunmaktadır. Hizmet sağlayıcının sunduğu imkanlar ve kurumsal yapısı göz önünde bulundurularak, istenilen özelliklere en uygun olan hosting paketi seçilmesiyle, host hizmet alımı sağlanabilir.

Host Ne Demek?

Host, internet sitesine ait dosyaların barındırıldığı fiziksel alandır. Barındırma işlemi web sunucular tarafından yapılır ve paylaşımlı hostinglerde 1 web sunucusunda binlerce internet sitesi bulunabilir. Host Türkçe’ye web alanı olarak geçmiştir.

Host, sitenize dair tüm dosyaların barındırıldığı internet alanıdır. Günümüzde birçok farklı alternatif sayesinde, CDN gibi, kendi sunucumuz haricindeki dosyaları da sitemiz üzerinden yayımlama şansına sahibiz. Bu dosyalar asp, php, aspx, js, css uzantılı dosyalar gibi yazılım maksatlı olabilir. Bunlar sadece sitemizin alt yapısını oluşturan yazılım dosyalarıdır. Ayrıca, jpg, png, gif gibi görsel materyalleri de host hizmetleri sayesinde ziyaretçilerimize ulaştırabiliriz.

 

Hosting Nedir Ne İşe Yarar?

Hosting nedir ne işe yarar diye kendinize soruyor olabilirsiniz. Bir internet sitesi sahibi olabilmek için öncelikle hosting hizmeti satın almalısınız. Ardından web tasarım ve web yazılım çalışmaları yapılarak satın aldığınız hosta dosyalarınızı gönderip sitenizi aktif hale getirebilirsiniz. Bu süreç içerisinde sitenize haberler, duyurular, referanslarımız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz, hakkımızda, iletişim gibi sayfaları da ekleyip içerik açısından sitenizi zenginleştirebilirsiniz.

 

Web Sunucusu Nedir

Web Sunucusu Nedir?

Web sunucusu, pratikte hosting ile aynı manaya gelmektedir. Ancak, bir web sunucusu binlerce hostingi kapsayacağı için hosting hizmetlerinin temin edildiği bilgisayarın bütünü olarak da ifade edilebilir.

 

Hosting Türleri

Yukarıda kısmen belirttiğimiz üzere hosting genellikle paylaşımlı hosting olarak kullanılmaktadır. Ancak, ihtiyaçlarınıza göre farklı alternatifler de bulunmaktadır.

Shared Hosting / Paylaşımlı Hosting

Binlerce sitenin tek bir sunucuyu ortak olarak kullanması durumudur. Örnek olarak şirketiniz çok büyük değilse siz bir plazayı tamamen satın almak ya da kiralamak istemezsiniz. Çünkü bu denli büyük bir bina sizin ihtiyaçlarınızdan fazlasına sahiptir. Böyle olunca da sizin ihtiyacınız az olduğu için plazanın sadece bir odasındaki bir masayı kiralarsınız. Paylaşımlı hosting de tam olarak budur. Bu durumda bir plazada yüzlerce farklı şirket barınmış olur. Elektrik, internet bağlantısı gibi ihtiyaçlar ortak olacağı için maliyetler çok daha az olacaktır.

Reseller / Bayi Hosting

Paylaşımlı hosting konusunda olduğu gibi sizin ihtiyacınız çok fazla değilse bir daireyi kiralamak masraflı olacaktır. Ancak, birden fazla çalışanınız olduğu için bir masa da yeterli olmayacaktır. Bu durumda bir odayı kiralarsınız ve içerisine istediğiniz kadar (ya da plaza yönetiminin izin verdiği kadar) masa yerleştirebilirsiniz. Alan dar olacağı için yoğun şirketlerin tam verim alabilmeleri zor olacaktır. Örneğimizden yola çıkarsak, yoğunluğu olmayan ancak birden fazla personeli olan şirketler için idealdir. Gerçek hayattaysa birden fazla internet sitesi olan şirketler bunu kullanmaktadır.

Reseller Bayi Hosting

Örneğin, bir site için hosting fiyatı 20 TL ise, 5 tane siteniz için 100 TL ödemek zorunda kalırsınız. Alacağınız bayi ya da reseller hosting fiyatı 100 TL’den ucuzsa karlı bir yatırım yapmış olursunuz. Genellikle 5 ya da daha fazla siteler için reseller hostlar idealdir. Bayi hosting, paylaşımlı hostinglerle aynı sunucuda bulunur ve birden fazla siteyi barındırabilme avantajı vardır. Ayrıca, her yeni site kurulumunda hosting firması ile iletişime geçmektense size verilen panel üzerinden kolayca alan adınızı barındırmaya başlarsınız.

Co-Location / Sunucu Barındırma

Sunucu barındırma (Co-Location) şu ana kadar bahsettiklerimize göre çok daha kapsamlıdır. Örnekle devam edersek; sunucu barındırma ile plaza sahibi olursunuz. Genellikle İstanbul merkezli olan veri merkezi firmaları size bir arazi tahsis eder ve tüm elektrik, internet bağlantısı, soğutma sistemleri de bu arazide hazır bulunmaktadır. Fakat bu arazide henüz bina yoktur. Bu binayı istediğiniz özelliklerde ve istediğiniz sayıda katla siz yaparsınız.

Gerçekteyse, veri merkezleri yüzlerce sunucunun bulunduğu özel donanımlı odalardan oluşur. Siz istediğiniz özelliklerde bir sunucu ya da bilgisayar oluşturup veri merkezine teslim edersiniz. Tüm gereksinimler (internet, elektrik, soğutma, internet bant genişliği) onlar tarafından sağlanır. Siz de bunun karşılığını ödersiniz.

Çok sayıda büyük çapta sitesi ya da devasa projeleri olan şirketler ve internet girişimleri için tavsiye edilir. Örneğin, her gün yüz binlerce kişi sitenize girmiyorsa, gerekli olmayabilir. Sunucu donanımı size ait olduğu için bir sonraki maddeye -Dedicated Server- göre daha ucuz olacaktır.

Dedicated Server / Kiralık Sunucu

Bu hizmette sunucu veri merkezi (hizmet sağlayıcı) tarafından sağlanmaktadır. Sunucu barındırmaya ek olarak sunucu maliyetini de ekstra olarak karşılamış olursunuz. Bazı veri merkezleri 12 ay ya da 24 ay sunucuyu kullanacağınıza dair sözleşme yaptığınızda, süre bitiminde sunucu donanımını (bilgisayarı) size vermektedir. Böylelikle, aslında her ay toplam masraflar içerisinde ödemesini yaptığınız sunucu sözleşme sonunda sizin olur. Eğer, süre sonunda aynı hizmeti almaya devam etmek isterseniz, sunucu maliyeti olmadan sadece sunucu barındırma olarak hizmet alabilirsiniz.

 

Sunucu Fiyatları

Sunucu Fiyatları

Sunucu fiyatları, hosting fiyatları ile kıyaslandığında çok yüksek olacaktır. Çünkü paylaşımlı / shared hosting aldığınızda 1.000 tane site ile birlikte 1 sunucunun masrafına ortak olursunuz. Ancak, sunucu sadece size ait olduğundan maliyet 1.000 katına çıkmasa da 100 ila 500 katına çıkabilir. Örneğin çok basit hosting fiyatları yıllık 20 TL iken, sunucu fiyatları yıllık 3.000 TL olabilmektedir.

Hosting ve sunucu hakkında aklınıza takılan tüm sorular için çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, internet sitesi, web tasarım, içerik oluşturma (tanıtım yazısı, hakkımızda yazıları) konularında da sizlere hizmetler sunabileceğimizi belirtmek isteriz.

Görüşmek dileğiyle,
CREAMIVE Web Ajansı

tarihinde Web Tasarım Dersleri kategorisinde yazdı0 yorum

Sosyal Medyada Paylaşmak İster Misiniz?
Bizi Takip Etmek İster Misiniz?

Her gün sosyal medya, web tasarım, dijital dünya ve SEO konularında yazılar paylaşıyoruz. Siz de bu yazılardan haberdar olmak isterseniz, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ya da e-posta adresinizi girerek günlük haberleri alabilirsiniz.

Fikirlerinizle Bu Yazıya Katkı Sağlayabilirsiniz

Yazımız hakkında aklınıza bir şeyler mi geldi? Yoksa, eklenebilecek kısımlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Lütfen, yorumlarınız sayesinde bu yazıyı geliştirmekten çekinmeyiniz. Alt kısımda yer alan yorum ekleme alanını değerli fikirlerinizi eklemek için kullanabilirsiniz.

Creative Media

Creative Media

CREAMIVE, Creative ve Media kelimelerinin birleşimiyle 2010 yılında dünyaya gelmiş ve sözlüklere (en azından şimdilik arama motorları sözlüklerine) hızlı bir şekilde yerleşmiştir.

Bu hesap altında paylaşılan yazılar ise genellikle ekip arkadaşlarımızdan birkaç kişinin ortak olarak yazdığı ya da düzenlediği yazılar olacaktır.

İlgili Yazılar
Tasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi GerekenlerTasarımcıların Bootstrap 4 Hakkında Bilmesi Gerekenler
SaaS Nedir?SaaS Nedir?
HTML Nedir?HTML Nedir?
Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?Kullanıcı Dostu Mobil Uygulama Deneyimi Nasıl Tasarlanır?
Profesyonel Web Tasarım Nedir?Profesyonel Web Tasarım Nedir?
Kendini Tanıtma Yazıları ÖrnekleriKendini Tanıtma Yazıları Örnekleri
Yorum Yapalım
Arama Kutusu
Kategoriler
E-Posta Aboneliği

Yazılarımızı takip etmek ister misiniz?

creamive kreatif fikirler web tasarım ajansı