Sosyal Medya İstatistikleri 2014

Sosyal Medya İstatistikleri 2014 - Türkiye ve Global İstatistikler - Türkiye ve dünyada Facebook, Twitter, WhatsApp, Linkedin, Google kullanım bilgileri

Sosyal Medya İstatistikleri 2014

Dünyanın her yanında artık internetin yaygınlaştığını ve herkes tarafından ilgi duyulan bir dal olduğundan söz edebiliriz. 2014 yılının sosyal medya konusunda son derece önemli istatistiklere imza atması da sahip olduğu dinamizmin getirdiği yenilikçi yaklaşımların bir eseri olduğundan söz edebiliriz. Dünyanın tamamında her üç insandan birinin interneti etkin olarak kullandığından söz edersek ne kadar geniş bir ağa sahip olduğunu idrak edebilirsiniz.

İnternet Kullanıcı Sayısı 2014

Dünya üzerinde 2,5 milyar insan interneti etkin olarak kullanırken, bu grubun 1,8 milyarlık kısmı sosyal medya ağlarına dahil olmayı başarmış durumda. Geriye kalan kesim ise zamanla sosyal ağ ekolü ile tanışmayı ve etkin kullanmayı başarıyor. Kuzey Amerika’nın toplam nüfusa oranla %81’lik bir oranla internet kullanımı yakalaması oldukça ilgi çekicidir. Bu bölgelerde internet kullanımının yaygınlığı kadar ilgi çekici bir diğer husus ise Güney Asya’da son derece az bir kitlenin internet ile tanışmasıdır. Bunun sebebi olarak bölgenin fakir bir coğrafya olması ve katı kurallara sahip ülkelerin bulunması gösterilebilir. Bölgenin toplam nüfusunun büyük bir çoğunluğunu elinde bulunduran Çin’in katı kurallara sahip olmasına rağmen internet kullanımının bölgenin bir hayli üzerinde olup %42 civarındadır. Buna rağmen, Güney Asya’da 100 insandan yaklaşık olarak 12 insanın internet ile tanışmış olması ve etkin kullanması kayıtlara geçmelidir.

 

Sosyal Ağların Yükselişi

Sosyal Ağların Yükselişi

Sosyal medya denilince ilk akla gelen basamaklardan biri şüphesiz sosyal ağlardır. İlk başta Amerikalı üniversite öğrencileri tarafından haberleşme ağı olarak kurulan Facebook’un zaman içerisinde tüm dünya tarafından her yaş grubundan insan tarafından kullanılan bir hale bürünmesi, sosyal medyanın değerini ciddi anlamda artırmıştır. Yaklaşık olarak 1,3 milyar insanın kayıt olduğu Facebook’u takip eden birçok sosyal ağ sitesinden söz etmek mümkündür. Böyle geniş bir ağın var oluşu, büyük veya küçük ölçekli firmaların da reklamlarda yeni arayışlara yönelmelerine imkan tanımıştır. Zira belirtilen yaş grupları, coğrafya özellikleri göz önünde bulundurularak hedefe uygun reklam seçeneklerinin oluşturulması büyük bir avantaj olarak gözlemlenebilir.

 

Popüler Sosyal Medya Platformları

Popüler Sosyal Medya Platformları

Dünyanın en çok kullanılan sosyal ağı olma özelliğini elinde bulunduran Facebook’u, Çin’in kendi sosyal medya ağı statüsünde bulunan ve dünyanın en değerli şirketlerinden biri olma unvanını elinde bulunduran ve en popüler mobil uygulamalardan olan WeChat’in yaratıcısı QQ (Tencent) olduğunu belirtmek gerekiyor. Yaklaşık olarak 820 milyonluk aktif kullanıcısının bulunduğu bu ağ, Asya’nın yükselen değerlerinden biri olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Qzone, WhatsApp, Google+ gibi popüler ağlar / mobil platformlar da bu sıralamada kendilerine yer bulmayı başarabiliyor. Tencent’in faaliyete geçirdiği, popüler anlık mesajlaşma hizmeti olan WeChat’in yaklaşık olarak 436 milyon kullanıcıya ulaşması ve bu bağlamda Twitter’ı geride bırakması bir hayli dikkat çekicidir. Dünyanın en popüler mikro blogu olma özelliğini elinde bulunduran Twitter’ın aktif kullanıcı sayısı ise 284 milyon. Bu rakam ile iş dünyasının önde gelen sosyal ağlarından biri olan LinkedIn’in iki basamak gerisinde bulunuyor. İlk 10 platformun sahip olduğu kullanıcı sayılarını bir alt kısımda bulabilirsiniz.

 

  1. Facebook (1,35 milyar)
  2. QQ (Tencent) (829 milyon)
  3. Qzone (645 milyon)
  4. Whatsapp (600 milyon)
  5. Wechat (436 milyon)
  6. LinkedIn (332 milyon)
  7. Google+ (300 milyon)
  8. Twitter (284 milyon)
  9. Tumblr (230 milyon)
  10. Weibo (156 milyon)

 

Türkiye ve Dünyada İnternet Kullanım Oranları

Mobil ağlar vasıtası ile internet dünyasına girişin en yaygın olduğu üç bölge Avrupa, Güney Amerika ve şaşırtıcı bir biçimde Ortadoğu. Mısır’da yaşanan olayların Twitter ile alevlenmesi de sosyal ağların bu bölgede ne kadar yaygın olduğunun kanıtı niteliğindedir. İngiltere, dünyada en çok internet etkileşiminin gözlemlendiği ülkeler arasında yerini çoktan almış vaziyette. Oldukça kalabalık nüfusu ile ünlü olan Çin’de ise internet erişim yasakları nedeni ile yaklaşık olarak nüfusunun %42’sinin internete erişimi çekici bulduğundan söz edebiliriz. Türkiye’de ise bu yüzde yaklaşık olarak %45 dolaylarındadır. Küçük bir hesapla Türkiye’de 35 milyon insanın internet ile etkileşim içinde olduğundan söz edebiliriz. 36 milyon aktif Facebook hesabının varlığı da internet kullanıcılarının neredeyse tamamının sosyal ağlar üzerinde hesabı bulunduğuna dair ilgi çekici bir başlık olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Tabi bu rakam gerçek olmayan, çeşitli sebepler dolayısı ile sahte olarak nitelendirilen hesapların da dahil olması ile ortaya çıkan bir rakam.

 

Sosyal Medya Kullanım Süreleri

Sosyal Medya Kullanım Süreleri

Amerika’da insanların günde 40 dakika harcadığı sosyal ağlara, Türkler yaklaşık olarak ortalama 2 saat 32 dakika harcıyor. Bu durum, sosyal ağ sitelerinin Türkiye’ye özel uygulamalar yapmalarına da sebebiyet vermiştir. Günde yaklaşık olarak 5 saatimizi bilgisayar başında geçiren bir nüfusa sahip olmamızın akabinde mobil kullanımda da ilgi çekici bir performansı yakalamamız nedeni ile birçok sosyal ağ siteleri, Türkiye’ye özgü modellemelere yer vermeye başlamıştır. Türkiye’de sosyal ağ dağılımı dikkatle incelendiği takdirde Facebook’u internet ile etkileşimde bulunan insanların yaklaşık olarak %93’ünün oluşturduğunu ve bu rakamın Twitter’da %72’ye ulaştığını gözlemleyebiliyoruz. Bu sosyal ağları Google+ ve LinkedIn platformları takip ediyor.

 

Türkiye’nin Sosyal Medyadaki Yeri

İnternet ve sosyal medya kullanım alışkanlıkları olarak Türkiye ile Güney Amerika, özellikle de Brezilya ise çok büyük benzerliklere sahip. Bu detayı ise sosyal medya platformlarında en fazla kullanıcılara sahip olan ülkeler sıralamasına bakarak daha da iyi görebiliriz. Her popüler sosyal ağı yoğun bir şekilde kullanan Brezilya, bir Türk girişimi olarak sonradan Google’ın satın aldığı Orkut’u da en çok kullanan ülkeydi.

Bir alt kısımda 2013 yılı verilerine göre Facebook’u en çok kullanan ülkeler listesi yer almaktadır. 2014 yılı henüz bitmediği için kesinleşmiş veriler muhtemelen, 2015 yılının ilk çeyreğinde duyurulacaktır.

 

SIRA ÜLKE NUFUS (2012 Sonu) Facebook Kullanıcı Sayısı (2012 Sonu)
1. United States 313,847,465 166,029,240
2. India 1,205,073,612 62,713,680
3. Brazil 193,946,886 58,565,700
4. Indonesia 248,645,008 51,096,860
5. Mexico 114,975,406 38,463,860
6. United Kingdom 63,047,162 32,950,400
7. Turkey 79,749,461 32,131,260
8. Philippines 103,775,002 29,890,900
9. France 65,630,692 25,624,760
10. Germany 81,305,856 25,332,440

 

Sosyal Medya Kullanım Süreleri

Facebook Kullanıcı Sayısı Artan Ülkeler

Facebook Kullanıcı Sayısı Azalan Ülkeler
Web Tasarım / Sosyal Medya Görsel Galeri

Bu yazımıza ait bir de görsel galerimiz var. İsterseniz hemen ziyarete başlayabilirsiniz. Görsel galeriye gitmek için: Sosyal Ağların Yükselişi.

Sosyal medya platformları web 2.0 eşliğinde 2000`lerin başlarında popülerleşmeye başladı. Yükselişi ise daha önce var olan tüm tabuları yıkarak gerçekleşti. Görselde gösterildiği üzere, radyo 50 milyon kullanıcıya ulaşabilmek için 38 yıl beklerken, Twitter 1 yıl olmadan bu sayıya ulaşabildi.

Sosyal Ağların Yükselişi

tarihinde Sosyal Medya kategorisinde yazdı3 yorum

Sosyal Medyada Paylaşmak İster Misiniz?
Bizi Takip Etmek İster Misiniz?

Her gün sosyal medya, web tasarım, dijital dünya ve SEO konularında yazılar paylaşıyoruz. Siz de bu yazılardan haberdar olmak isterseniz, bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir ya da e-posta adresinizi girerek günlük haberleri alabilirsiniz.

Fikirlerinizle Bu Yazıya Katkı Sağlayabilirsiniz

Yazımız hakkında aklınıza bir şeyler mi geldi? Yoksa, eklenebilecek kısımlar olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Lütfen, yorumlarınız sayesinde bu yazıyı geliştirmekten çekinmeyiniz. Alt kısımda yer alan yorum ekleme alanını değerli fikirlerinizi eklemek için kullanabilirsiniz.

Creative Media

Creative Media

CREAMIVE, Creative ve Media kelimelerinin birleşimiyle 2010 yılında dünyaya gelmiş ve sözlüklere (en azından şimdilik arama motorları sözlüklerine) hızlı bir şekilde yerleşmiştir.

Bu hesap altında paylaşılan yazılar ise genellikle ekip arkadaşlarımızdan birkaç kişinin ortak olarak yazdığı ya da düzenlediği yazılar olacaktır.

İlgili Yazılar
Bloggerlar İçin Ücretsiz Domain Sponsorluğu!Bloggerlar İçin Ücretsiz Domain Sponsorluğu!
Blog Açma - Blog Nasıl Açılır - Blogspot AçmaBlog Açma - Blog Nasıl Açılır - Blogspot Açma
Sadakat ProgramıSadakat Programı
TV Reklamlarının Etkisini İzlemek için Arama ve Sosyal Medyayı KullanınTV Reklamlarının Etkisini İzlemek için Arama ve Sosyal Medyayı Kullanın
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
Google’da Sitenizi Yükseltmek İçin Temel İpuçlarıGoogle’da Sitenizi Yükseltmek İçin Temel İpuçları
Güncel Yorumlar

Merhaba çok güzel bir platforum olmuş tebrikler.

Yorum Yapalım
Arama Kutusu
Kategoriler
E-Posta Aboneliği

Yazılarımızı takip etmek ister misiniz?

creamive kreatif fikirler web tasarım ajansı