Responsive web tasarım, web tasarım dünyasının moda terimidir ama bu konu gerçekte abartılıyor mu? Basitçe mobil ve masaüstü için ayrı siteleriniz olamaz mı? Görünüşe göre herkes tercihini ayrı web sitesi ara yüzleri yerine responsive web tasarım fikrinden yana kullanıyor. Web sitenizi responsive yapmaya karar vermeden önce bu konudaki araştırmayı kendiniz yapmalı ve bu yaklaşımın faydalarını kendiniz değerlendirmelisiniz. Bilgi edinmeye responsive web tasarım çalışmalarının aşağıda özetlenen 12 faydasını inceleyerek başlayabilirsiniz.
Google Developer ekibi yakın zaman önce Material Design Lite, ya da kısaca MDL, adı verilen Materyal Tasarım sitillerinde bir bileşenler kütüphanesi yayınladı. Bu kütüphane butonlar, formlar ve gerçekten isteyebileceğiniz diğer her şey gibi çeşitli web tasarım bileşenleriyle dolu bir kütüphanedir. Kullanılmasını son derece esnek hale getirmek için bu kütüphanenin framework-agnostik olmasını düşünülmüş. İlave olarak, önemli faydalarından biri “standartlara uygun CSS, HTML ve JS” ile geliştirilmiş olmasıdır. Şu ana kadar gayet iyi.
Kendi web sitenizi inşa etmek ya da web tasarım çalışmaları yapmak para sıkıntısı olan girişimciler için iyi bir fikir gibi gözükebilir. Start-up şirketiniz büyümeye başladığında ve bu tür konular için artık endişelenmenize gerek kalmadığında personelinize bir web tasarımcı dahil edebilirsiniz.
Söz konusu kullanıcı deneyimi ise wireframe’ler ve prototipler hiç şüphesiz en önemli olanlar arasındadır.
Ama bu sadece başlangıçtır. Günlük web tasarımlar için son derece pratik olacak diğer dört belge daha vardır. Bu dördünü diğerlerinden ayıran şey web tasarımcılara kullanıcıları anlamalarında yardımcı olmalarıdır ve bu konu tasarımcının başarısını diğer her şeyden daha fazla belirler.
Peter Thiel, Zero to One (Sıfırdan Bire) adlı kitabında tekelcilerin yasal düzenleyicilerin dikkatini kendi üzerlerine çekmemek amacıyla gerçekten olduklarında daha başarısızmış gibi davrandıkları için tespit edilmelerinin kimi zaman zor olduğunu ileri sürmektedir. Diğer tarafta, tekelci olmayanlar pazarlarını dar şekilde tanımlayarak ve agresif öz-pazarlama ile kendilerini gerçekte olduklarından daha büyük göstererek kendilerini kamuoyu önünde şişirmektedir.
İçerik pazarlama marka farkındalığının arttırılması, müşteri ilgisinin oluşturulması, güvenilirlik inşa edilmesi ve ilginin satışa dönüştürülmesi dahil çeşitli hedeflere ulaşılmasını sağlayabilir. Bu yazıda güven oluşturan ve potansiyel müşterilerin kendinize çekilmesine yardımcı olan B2B içerik pazarlama unsurlarına göz atacağız.
İlk olarak istatistiklerle başlayalım (bizim favorimiz olan ve pazarlamacılar için gerçekten anlam ifade eden konu).
Tasarım ve etkileşim hiçbir zaman kolay olmamıştır. Kullanıcı davranışının derinlikli analizini ve titiz bir planlama gerektirir. Kullanıcı deneyimi de bir hayli önemlidir. Yükselmekte olan yeni teknolojiler ve etkileşim tasarımı modelleri işleri kolaylaştırmamaktadır.
Her Saniye Değerlidir: Neden Bir Sonraki Odak Noktanız Sayfa Hızı Olmalıdır?
Web sitenizi Google’ın en son algoritma güncellemesine yönelik olarak mobil dostu yapmak için gerekli yatırımı zaten yapmış durumdaysanız artık bir sonraki adım, yani sayfalarınızı mümkün olan en hızlı şekilde yüklenmek üzere optimize etmek için hazırsınız demektir. Aksi durumda, masaüstü ve mobil aramalarda en üst sıraları almak için yaptığınız bütün yoğun çalışmalar başarısız olacaktır.
Çoğunuz için “geleneksel web tasarımı” bir ölçüde tezat içeren bir ifadedir. Bazı açılardan, web tasarımı geleneksel olamaz çünkü hayatımıza sadece 20 yıl önce girmiştir. Bunun yanında, bu geçen 20 yıl boyunca o kadar hızlı ve o kadar tutarsız şekilde gelişme gösterdi ki, yerleşik bir “geleneksel” dönem tanımlamamın hiçbir yolu yoktur. Böyle bir yol olsa bile günümüzdeki bir web sitesi tanımı geleneksel olarak kabul edilemez çünkü modern web siteleri önceki sitelere kıyasla radikal farklılıklar göstermektedir.
Responsive web tasarım, daha büyük sayfa düzenine sahip siteler, özelleştirilmiş fotoğraflar, gizli ve açılır menüler gibi günümüz trendleri, yüksek kaliteli tasarımlar için yeni normlar getirmiş olup web tasarımında ileriye doğru önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Ancak, büyük resme bakıldığında, bu değişikliklere önemli demek zordur ve bunlar internetin ortaya çıkışından beri mevcut olan bir web kullanım sistemine dayanmaktadır. Bildiğimiz şekilleriyle geleneksel web siteleri eskimektedir. Bunun neticesinde, günümüz web tasarımlarının sonu gelecek ve buradan geri dönüş olmayacaktır.
2013’te Google algoritmasının mobil optimizasyonu olan siteleri ortaya çıkarma yeteneği üzerinde denemeler yapmaya başladı ve bu gelişme çoğu SEO uzmanı için responsive web siteleri konusunda hızla yaklaşan ihtiyacı işaret etti. 21 Nisan 2015’ten itibaren Google’ın arama algoritması mobil optimizasyonu olmayan siteler üzerinde dünya genelinde bir etki yaptı ve bu gelişmeye hazırlıklı olmayan siteleri mobil dostu değişiklikler uygulama yükümlülüğüyle karşı karşıya bırakacak. Google ile kumar oynamak istemiyorsanız sitenizi kontrol etmenin ve gerekli değişiklikleri yapmanın tam zamanıdır.