Dışsal Kredibiliteye Karşı İçsek Kredibilite
Google araştırmacıları parlak zekalı kimselerdir ve bu nedenle hiperlink yapısı gibi bir web sayfasının dışından gelen sinyalleri tarif etmek için “dışsal” benzeri kelimeler kullanırlar. “İçsel” benzeri kelimeleri de olgusal doğruluk gibi bir web sayfasının içinden gelen sinyalleri tarif etmek amacıyla kullanırlar.
Web sayfaları olgusal hatalarla çöplüğe dönmüş olmalarına rağmen yüksek sayıdaki kaliteli bağlantı nedeniyle halen kredibil olarak görünebildiğinden ötürü Google ekibi içsel sinyallerin dışsal sinyallerden çok daha fazla ağırlık taşıdığı bir geleceği gerçekleştirmeye çalışıyorlar.
Kısaca, Google yakın gelecekte insanların web sitenize duyduğu güvenden çok web sitenizde bulunan bilgilere eğilebilir. Yeni siteler, sadece rakiplerine göre olgusal olarak daha doğru içerik yayınlamak suretiyle derhal piyasadaki yerleşik rakiplerinden daha yüksek sıralarda yer alabilirler.
“Knowledge Vault”: İnsanlığın Kolektif Bilgi Deposu
Peki, Google’ın botları inceledikleri web sayfalarında bulunan olguları kontrol etmek için nereye gidecek?
Google sessiz bir şekilde tüm insan ırkının toplam bilgisini içeren bir veri tabanı inşa etmekte. Bu hem makineler hem de insanlar tarafından okunabilir olacak olan muazzam bir olgular ve bilgiler belleğidir. Knowledge Vault olarak adlandırılan bu süper bilgi ambarı öz-tekrarlamalı iyileştirme döngüsüne dayalıdır – ne kadar çok bilgi toplarsa o kadar fazla yeni bilgi toplayabilir. Botlar web sayfalarındaki metinleri tararlar ve bulduklarını Knowledge Vault’ta depolanan bilgilerle iki taraflı kontrol ederler. Bunu takiben aynı botlar bu web sayfalarında “öğrendikleri” yeni bilgileri sisteme depolarlar.
Araştırmacılar çok yakın bir gelecekte nesneleri tanıyan makineler ortaya çıkacağına inanıyor. Örneğin, bir başlık giyen bir kişi bir köprüye baktığında aygıt köprüyü tanıyacak ve Knowledge Vault’tan bilgi talep edecek. Knowledge Vault anında kullanıcıya köprü hakkında olgular gönderecek.
Şimdilik, Knowledge Vault dünyanın en büyük olgu kontrol edicisidir – Google’ın çabasının arkasındaki beyinler web sayfalarını dışsal bağlantılara göre değil içsel bilgilerine göre yargılayabilmeyi gerçekleştirmeye çalışıyorlar.
İlk Testlerin Sonuçları Umut Verici
Google keşfedilen ve web sitelerinden elde edilen olgular olan 2,8 milyar üçlüyü test etti. Google araştırmacıları bu üçlüleri kullanarak “119 milyon web sayfasının ve 5,6 milyon web sitesinin itimat edilebilirliğini güvenli şekilde tahmin edebildiler”.
Bu sistem henüz internet genelinde uygulanmak için hazır olmamasına rağmen hiç şüphesiz şu anda bir web sitesinin kalitesini değerlendirmek için kullanılan sinyalleri destekleyebilir.
2012 yılında, Penguin ve Panda SEO ve arama sıralamaları arasındaki ilişkiyi değiştirdi. Ancak, bu algoritma güncellemelerinin hissettirdiği etki Google’ın web sitelerini bağlantılara dayanan sıralama sayfalarının tersine olgusal doğrulukları ve itimat edilebilirlikleri temelinde yargılamaya dönük şu anki çalışmaları tarafından gölgede bırakılabilir.
Bu gelecek önümüzde ama çok uzak değil. Google’ın ilk testleri doğruysa web sayfaları yakın bir gelecekte aldıkları bağlantılara göre değil içerdikleri olgulara göre sıralanabilir.